Het vragenuurtje met Nienke Hoogvliet

In deze rubriek geef ik jullie om de 2 weken een kijkje in het leven van verschillende ontwerpers, met de dingen die ze doen en leuk vinden en af en toe een klein kijkje in hun huis.

Deze week praat ik met: Nienke Hoogvliet

LogoNHZou je wat over je zelf kunnen vertellen?

Ik ben Nienke, 26 jaar oud, ik ben conceptueel textiel en product ontwerpster. Ik heb ook veel interesse in nieuwe, duurzame materialen en probeer met mijn ontwerpen bij te dragen aan een betere wereld. Ik woon in Delft, samen met mijn vriend Tim en kater Singha.

unspecified

Welke wegen hebben je bewandeld tot waar je nu bent gekomen?

Ik ben afgestudeerd van de Willem de Kooning Academie, waar ik de richting Lifestyle & Design heb gevolgd. Daarvoor heb ik een half jaar grafisch ontwerpen gestudeerd op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, maar dat was voor mij te 2D. Ik ben in 2013 afgestudeerd en daarna direct mijn eigen ontwerpstudio begonnen.

 

Wat is het eerste ontwerp waar je erg trots op bent ?

Mijn twee HIDE dekens. Dat was een van mijn twee afstudeerprojecten en daarvoor mocht ik in het TextielLab van het Textielmuseum in Tilburg werken. Dat is zo’n geweldige en inspirerende omgeving! Het was geweldig om daar te mogen werken en ik heb daar ook heel veel geleerd. De dekens vertellen het verhaal van kwetsbaarheid en bescherming, een onderwerp wat voor mij steeds relevant blijft, maar ook nog erg speelt in onze samenleving.

unspecified3 unspecified12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

unspecified2

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik ontwikkel steeds fascinaties voor bepaalde maatschappelijke problemen. Voor HIDE was dat het niet kwetsbaar mogen zijn in onze huidige samenleving, voor mijn latere projecten lag die focus meer op duurzaamheid en vervuiling van de zee. Dit is altijd een startpunt van mijn ontwerpen, vervolgens ga ik onderzoek doen en probeer ik het verhaal visueel te maken.

 

Welke ontwerper(s) inspireert/ inspireren jou?

Ik ben groot fan van het werk van Jetske Visser, ik heb stage bij haar gelopen en vind haar werk nog steeds een van mijn lievelings. Ook het werk van Maarten Kolk en Guus Kusters vind ik prachtig. Het inspireert me, maar ik probeer voor mijn eigen ontwerpen vooral inspiratie te halen uit de natuur of mijn eigen onderzoek.

unspecified4

Welke stijl kunnen we terug vinden in je huis?

Mijn huis is een allegaartje. Ik verzamel graag mooie, tweedehands meubels of objecten, maar ons huis is niet zo groot, dus het is belangrijk om het rustig te houden. Mijn enorme liefde voor textiel is wel terug te zien, ik heb veel dekens, kussens en het liefst had ik ook veel vloerkleden.

 

Welke kleur past het beste bij jou?

Zeegroen. Een rustige kleur, maar met veel diepte.

unspecified5

Waar zie jij je zelf over 5 jaar staan?

Over 5 jaar hoop ik daadwerkelijk een duurzame verbetering in de textielindustrie te weeg te hebben gebracht. Ik hoop dat ik dan nog steeds eigen onderzoek/projecten kan doen, maar ook samenwerk met grote bedrijven die duurzamer willen worden. Daarbij hoop ik dan ook van mijn ontwerpen te kunnen leven, want dat is nu soms nog lastig.

unspecified7unspecified8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dank je wel Nienke voor je leuke verhaal en een klein kijkje in je leven.

Zijn jullie ook nieuwsgierig geworden? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Nienke Website of op haar Instagram

Liefs Sanne♡

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.