Sous-vide de perfecte garing voor je groenten, vlees of vis

This image has an empty alt attribute; its file name is byZOO2.jpg

 

In de horeca kennen we deze techniek al langer maar door de komst van de sous-vide sticks kunnen we het afgelopen jaar ook betaalbaarder thuis gaan gebruiken.Het unieke hieraan is dat de watertemperatuur constant op het gewenste aantal graden blijft. Hierdoor kun je heel precies je vlees, groente of vis bereiden.

 

“Sous-vide is Frans voor “onder vacuüm” en betekent “vacuümgaren”.

 

Sous-vide

Sous-vide is het proces waarbij in vacuüm verpakte etenswaren in een waterbad op relatief lage en constante temperatuur worden verwarmd zodat het geleidelijk en gelijkmatig gaar wordt. Sous-vide is geschikt voor de bereiding van vlees, vis, groente, vruchten, desserts en zelfs cocktails.

 

Byzoo Turtle

This image has an empty alt attribute; its file name is byZOO6-700x1053.jpg

 

Met de Turtle sous-vide van Byzoo bereidt u iedere keer een perfecte maaltijd. Alle ingrediënten worden continu op een nauwkeurige lage temperatuur gekookt. Hierdoor wordt de binnenkant van de ingrediënten goed gaar gekookt zonder de buitenkant te lang door te koken. De Turtle sous-vide kunt u bevestigen aan uw elke kookpan met de handig klip die aan de achterzijde zit bevestigt.

Voor uitstekende resultaten kunt u de tijd en temperatuur voor elk specifiek ingrediënt aanpassen. Met Turtle sous-vide kunt u eenvoudig de tijd instellen voor de meest heerlijke textuur en smaak van uw product. Met de temperatuur nauwkeurigheid van 0.5℃, is de Turtle sous vide een geavanceerd sous-vide apparaat. Dankzij het nauwkeurige meetsysteem zullen uw favoriete gerechten nooit te rauw of te gaar gekookt worden. Daarnaast heeft de Turtle sous-vide heeft een LCD display, zodat u eenvoudig de resterende tijd en huidige temperatuur kunt controleren. En de onderdelen die tijdens het sous vide proces met water in aanraking komen, zijn vervaardigd uit roestvrij staal.

 

This image has an empty alt attribute; its file name is byZOO1-700x1043.jpg

 

De voordelen van de Sous-vide garen

Ten allereerste is het veel gezonder om sous-vide te koken, doordat alle vitaminen en alle voedingstoffen behouden blijven door de producten luchtdicht te  vacumeren. Daarnaast blijft het vlees erg mals en de vis blijft erg sappig. De groenten behouden een mooie bite door het op de juiste temperatuur te garen.

Door sous-vide te garen verlies je ook nog is minder vocht aan je grondstoffen wat vaak al wel 10% scheelt. Door je grondstoffen te vacumeren werkt het ook nog is hygiënischer en blijven de grondstoffen ook nog langer houdbaar.

Daarnaast kun je via het sous-vide koken ook makkelijk en eenvoudige grote aantallen klaar maken, waardoor je met de feestdagen of speciale diners voor grotere gezelschappen. Voor de garing van biefstuk kun je de temperatuur het beste houden op de onderstaande tabel voor de perfecte garing naar jouw wensen!

 

 Gaarheid Celsius °C
Rare 49 – 51 °C
Medium rare 52 – 57 °C
Medium 58 – 62 °C
Medium well 63 – 67 °C
Well done 68°C

 

Ik zelf ging aan de slag met vegetarische hotdogs en eenborstfilet. En ik heb hiervoor het gerecht beschreven  zodat je hier zelf ook mee aan de slag kan gaan!

 

Vegetarische Hotdogs:

This image has an empty alt attribute; its file name is byZOO3.jpg

 

 • 1 bos jonge wortelen met loof
 • 2 theelepels komijn poeder
 • 3 teentjes knoflook ‘fijn gesneden’
 • 4 eetlepels honing
 • 1 mandarijn ‘sap en rasp’
 • Zout en peper
 • 100 gram cashewnoten
 • 4 eetlepels mayonaise
 • 1/2 eetlepel mierikswortel
 • 2 eetlepels sushi azijn
 • Romanesco

 

Snij het groen van de wortelen en schil de wortelen. Maak een marinade van de olijfolie, komijn, geperste knoflook en honing. Breng op smaak met peper en zout. Meng de wortelen met de marinade.

Het is belangrijk dat de wortelen volledig omgeven zijn door de zoete marinade en leg deze daarna in een vacuüm zak en trek deze vacuüm. De wortels gaar ik in het waterbad op 78 °C in 35 minuten.

Voor de mierikswortel mayonaise meng ik de mayonaise met mierikswortel en breng ik deze op smaak met peper en zout en citroen.Voor het broodje gebruik ik een afbak pistoletje die ik verticaal in snijdt.

Ik heb voor het zuur een romansco gebruikt die ik rauw heel fijn snijdt en deze heb ik met sushi azijn op smaak gebracht. Je kunt hier ook gewone bloemkool voor gebruiken, maar ik vind romansco wat meer spreken qua smaak.

De gemarineerde romanesco verdeel ik onder in het broodje. Hierop leg ik de gemarineerde wortel. Je zou de wortel het beste nog even 1 minuutje aan kunnen bakken in de pan zodat de buitenkant net iets warmer is dan 78 °C graden en niet te snel afkoelt.

Daarna verdeel ik hier wat mierikswortelmayonaise op en maak ik het af met gecrunchte cashewnoten. En klaar is je vegetarische hotdog!

 

Eendenborstfilet met gemarineerde wortel.

This image has an empty alt attribute; its file name is byZOO4.jpg

 

Voor de eendenborst snijd ik eerst de vette kant van de eend in ruiten in zodat hij na het bad niet room trekt en een mooi krokante huid krijgt. De eendenborst peper en zout ik en trek hem daarna vacuüm. De eendenborst gaar ik in het waterbad 45 minuten op 56 °C zodat hij mooi rose is.

Als hij klaar is bak je hem nog 1.5 minuut aan op de huidkant en een halve minuut op de andere kant. Daarna laat je hem even rusten voor een minuut op de snijplank en daarna kun je hem snijden. Ik heb de eend geserveerd met een aardappelpuree en de gemarineerde wortels die ik gebruikt heb voor de hotdogs. Maar je kan met eend natuurlijk alle kanten op!

 

Tip: Wil je je eigen yoghurt maken?  Vul een weckpot of potten met gesteriliseerde of rauwe melk. Voeg hier een theelepel yoghurt aan toe en laat deze pot op 40 °C  12uur lang garen. Daarna terug laten koelen in de koeling en je hebt je eigen yoghurt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen signatuur en smaken hier aan toe te voegen natuurlijk!

 

Hieronder vind je het filmpje hoe we te werk zijn gegaan. 

 

Zijn jullie nu ook zo enthousiast geworden van het sous-vide koken? Op de website van slowjuice kun je alles vinden om gelijk aan de slag te gaan! Ik ben erg benieuwd wat jullie van deze foodblog vinden en als jullie dit gerecht ook zelf gaan maken, zie ik graag jullie creaties terug op Instagram met de hashtag #kokenmetronald. Tot de volgende keer!

 

Culinare groetjes,

Ronald

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Slowjuice.nl. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.