Tuinhortensia’s, deze keer over de beauty ‘Annabelle’ en de pluim.

Ik ben verzot op tuinen die vol staan met bloemen. Elk jaar doe ik weer een poging doe om heel veel bloemzaden te zaaien in de bakken tussen de moestuinbakken. De meeste zijn éénjarig, maar ik hou er ook van wanneer er meer vastigheid in de tuin is. Inderdaad de vaste planten! En één waar ik nooit genoeg van kan krijgen dat zijn toch echt wel de tuinhortensia’s.

We hebben al een pluimhortensia op stam in de voortuin staan, maar sinds kort is de voor- en achtertuin ook aan gevuld met de pluimhortensia en de Annabelle-hortensia. Dit zijn ook mijn favoriete soorten! Mijn droom is om ooit nog eens een mooi boerderijtje te kopen waar dan heel veel van deze mooierds mooi staan te stralen in de voortuin. En je kunt ook af een toe, zeker als de plant flink is gegroeid, bloemen afknippen om ze in de vaas te zetten. Dat staat ook altijd erg lief!

 

De pluimhortensia.

De pluimhortensia ook wel de Hydrangea paniculata (Botanische naam) genoemd. De naam zegt het al wel een beetje, deze hortensia heeft een puntige bloeiwijze. Het is een sterk bladverliezende heester met mooie sierlijke trossen die wel vijftien tot dertig centimeter groot kunnen worden. Buiten dat ze je hart kunnen veroveren zijn ze ook nog eens aantrekkelijk voor vlinders, honingbijen en andere insecten.

Deze tuinhortensia’s bloeien van juli tot september en zijn verkrijgbaar in de kleuren groen, roze en wit.

 

 

Verzorgingstips pluimhortensia

  • De pluimhortensia vind het fijn om in de half schaduw of in de zon te staan.
  • Geef de hortensia bij het aanplanten flink water.
  • Hij houdt van een humusrijke, zure, vochtige grond. Tip: Gebruik de Hortensia grond van Pokon, deze is geschikt voor alle zuurminnende planten.
  • Tijdens droge periodes regelmatig watergeven. Dit is misschien de belangrijkste verzorging voor de Hortensia.
  • Als de plant er wat slapjes bij staat, dan weet je dat het tijd is om water te geven. Na een (flinke) slok water richt de hortensia zich weer snel op.
  • Wanneer de plant gesnoeid is geef hem dan gelijk speciale hortensia mest. Tip: Gebruik hiervoor de Hortensia voeding van Pokon. De hortensiagrond van Pokon bevat al voeding voor circa 100 dagen, dus je hoeft voorlopig geen voeding te geven.

 

 

De tuinhortensia Annabelle.

De Annabelle-hortensia ook wel de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ genoemd is een populaire bolhortensia. Deze krijgt mooie grote witte bolbloemen die wel dertig centimeter groot kunnen worden. Ze groeien net als de pluimhortensia op jong hout. De verzorging is ook bijna het zelfde als de pluim, alleen wil de Annabelle graag terug gesnoeid worden rond de twintig centimeter rond eind maart.

Hoe mooi deze hortensia ook is, ze hebben soms wel ondersteuning nodig. Na een pittige regenbui kunnen ze dan met hun mooie bloemschermen op de grond liggen. Dit is natuurlijk zonde, en eenvoudig te voorkomen door bijvoorbeeld bamboestokken te gebruiken voor extra steun. Maar er zijn tegenwoordig ook hortensia’s die steviger op hun stelen staan en veel minder last hebben van slagregen. Bijvoorbeeld de ‘Strong Annabelle’.

 

 

 

Wat is jouw favoriete hortensia soort?

 

Liefs Sanne

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Hydrangeaworld. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.